Stel: je bent bezig met jouw plan voor 2021. Daar horen doelen bij. Kies je een doel dat binnen bereik ligt… of een uitdagend doel?

 

Uitdaging motiveert

Doelen formuleren is een cruciale stap in zowel persoonlijke ontwikkeling als organisatiegroei. Wanneer je voor een gemakkelijk doel kiest, is de kans groot dat je dit doel bereikt. Echter, het bereiken van zo’n laaghangend doel brengt vaak geen diep gevoel van voldoening met zich mee. Het kan voelen alsof je simpelweg een taak van je lijst hebt afgevinkt zonder jezelf echt uit te dagen of betekenisvolle vooruitgang te boeken.

Aan de andere kant, als je kiest voor een uitdagend doel, wordt er veel meer gevraagd van jou en jouw organisatie. Een ambitieus doel stelt hogere eisen, het daagt je uit om buiten je comfortzone te treden en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Dit soort doelen heeft de kracht om te motiveren en te inspireren. Het zet mensen in beweging, moedigt innovatie aan en bevordert samenwerking binnen teams en tussen afdelingen. Het proces van streven naar een uitdagend doel faciliteert groei en ontwikkeling, en wanneer dit doel uiteindelijk wordt bereikt, levert het een diep gevoel van voldoening en trots op.

Ondanks deze voordelen kiezen veel organisaties nog steeds voor een meer bescheiden doel. Dit kan te wijten zijn aan de angst voor mislukking of een gebrek aan vertrouwen in de capaciteiten van de organisatie. Sommige organisaties kunnen ook terughoudend zijn om te veel te veranderen in een korte tijd, of ze kunnen beperkt worden door externe factoren zoals marktomstandigheden of financiële beperkingen.

Het kiezen van het juiste doel vereist een zorgvuldige overweging van zowel de korte- als de langetermijnimplicaties. Het vraagt om een diepgaand begrip van de capaciteiten van de organisatie, evenals van de externe kansen en uitdagingen. Een goed geformuleerd doel kan de koers van een organisatie bepalen, het kan leiden tot significante verbeteringen in prestaties en kan uiteindelijk resulteren in een blijvende verandering die de gehele organisatie ten goede komt.

 

Kennedy

John F. Kennedy koos begin jaren ‘60 voor een spectaculair doel. Hij merkte dat Amerikanen steeds minder trots werden op hun land. De USSR overvleugelde de VS op allerlei vlakken. Hij zette hoog in: “Americans will be proud again, by landing a man on the moon.” De NASA smeedde een plan waarin elke medewerker een radar in het geheel vormde.

 

Schoonmaker

Kennedy kwam op een dag langs en vroeg de schoonmaker waar deze mee bezig was. Hij was de ramen aan het lappen en antwoordde: “Ik draag eraan bij als eerste een man op de maan te zetten.” Iedere NASA-medewerker was doordrongen van het grote doel.

 

Mission accomplished

In 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Het doel was bereikt door visie, een uitstekende organisatie, wilskracht en commitment van iedere betrokkene.

 

Wat wordt jouw ‘man op de maan’ voor 2021?

FocusXL kan je hierbij helpen!

Doelen formuleren? Check onze training ‘Plan op 1 A4’ of neem direct contact op. Je bent welkom.