Stel: je bent bezig met jouw plan voor 2021. Daar horen doelen bij. Kies je een doel dat binnen bereik ligt… of een uitdagend doel?

 

Uitdaging motiveert

Kies je voor een gemakkelijk doel, dan haal dat doel. Vermoedelijk zonder dat het je een voldaan gevoel geeft. Kies je een uitdagend doel, dan haalt dat méér uit jou en jouw organisatie. Een uitdaging motiveert, zet in beweging en zorgt voor verbinding. Zodat je dat uitdagende doel alsnog ‘gewoon’ haalt. Toch kiezen veel organisaties voor een bescheiden doel.

 

Kennedy

John F. Kennedy koos begin jaren ‘60 voor een spectaculair doel. Hij merkte dat Amerikanen steeds minder trots werden op hun land. De USSR overvleugelde de VS op allerlei vlakken. Hij zette hoog in: “Americans will be proud again, by landing a man on the moon.” De NASA smeedde een plan waarin elke medewerker een radar in het geheel vormde.

 

Schoonmaker

Kennedy kwam op een dag langs en vroeg de schoonmaker waar deze mee bezig was. Hij was de ramen aan het lappen en antwoordde: “Ik draag eraan bij als eerste een man op de maan te zetten.” Iedere NASA-medewerker was doordrongen van het grote doel.

 

Mission accomplished

In 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Het doel was bereikt door visie, een uitstekende organisatie, wilskracht en commitment van iedere betrokkene.

 

Wat wordt jouw ‘man op de maan’ voor 2021?

FocusXL kan je hierbij helpen!

Check onze training ‘Plan op 1 A4’ of neem direct contact op. Je bent welkom.