Als je het woord lanterfanten, of lanterfanteren zoals ze in Vlaanderen zeggen en nog mooier klinkt, 10 keer achter elkaar hardop zegt verliest het alle betekenis. Probeer het maar! Zie je wel?

Gefeliciteerd, je hebt zojuist gelanterfanterd.

Lanterfanteren is niet alleen één van de mooiste woorden in de Nederlandse taal (vind ik zelf) maar ook een zeer belangrijke bezigheid waarvan de waarde in het algemeen wordt onderschat. Als je je tijd niet nuttig en productief besteedt ben je lui, gemakzuchtig, passief en als persoon niet erg aantrekkelijk. Zelfs als we ons ontspannen zijn we daar heel erg druk mee. Snel even yoga voor de boodschappen, volgende maand een afspraak met een vriend in de kroeg gepland, 3 uur rijden voor een dagje uit en een half uur per week tijd voor dat mooie boek. Geplande ontspanning, hoe leuk het allemaal ook moge zijn, veel rust zal je er niet door krijgen.

Naast het druk zijn met spannen en ontspannen zijn er natuurlijk ook momenten dat we lekker niets doen. Op de bank hangen, tv kijken, videospelletje spelen, aan de telefoon hangen, uitslapen. Prima natuurlijk, je kan niet altijd iets aan het doen zijn. Echter, ook dit is geen lanterfanten. Dat is iets anders.

Lanterfanten is lekker ongericht bezig zijn. Je geniet van je tuin, knipt is wat bij, haalt wat onkruid weg, slaat een spijker in de schutting vast. Of je kijkt eens oude fotoalbums door, rotzooit wat in je huis, of struint wat door de stad. Je maakt een wandeling zonder doel. Je schrijft eens wat ideeën op papier. Op kantoor loop je een rondje, maak je wat praatjes. Of je zoekt online eens naar dingen die je boeien, kijken wat je tegenkomt.

Of je bent met je hobby bezig, zonder er erg bij na te hoeven denken. Vissen, schilderen, lezen, knutselen, noem maar op. Zonder haast, het hoeft nu niet af, en je doet er vooral jezelf een plezier mee. Dat is lanterfanteren. Iedereen zal daar zelf een invulling aan kunnen geven. Heel belangrijk.

Lanterfanteren geeft je ideeën, inspiratie en energie. Veel meer dan met het geplande ontspannen, en zeker veel meer dan na het niets doen. Na het lanterfanteren kan je er weer even tegen, en kan je weer productief zijn. Productiever, waarschijnlijk. Dus als je iemand ziet lanterfanteren, weet dan dat hij of zij goed bezig is. Volg het voorbeeld, wees niet bang dat je niet nuttig bent. Dat ben je juist wel. Zeker in deze vreemde tijden, waar je misschien veel voor jezelf op een rijtje moet zien te krijgen, is dit lanterfanteren belangrijk, dus vergeet het niet!

Lanterfanter! Het is niet voor niets zo’n mooi woord.

Martin van Elmpt