Je herkent het vast wel. Van die dagen dat je bergen werk verzet. Je gaat helemaal op in het werk en je hebt weinig besef van tijd… Deze manier van werken noemen we flow en levert jou een tevreden en voldaan gevoel op, omdat je simpelweg meer gedaan krijgt met minder moeite. Het mooie is dat iedereen flow kan ervaren. In dit artikel lees je hoe je de juiste voorwaarden creëert.

Je hebt bepaald wat je gaat doen. Voordat je begint, trekken jouw hersenen bewust én onbewust de juiste lades open om de informatie te verzamelen die je nodig hebt voor de taak. Superhandig en toch kan je tijdens dit proces weerstand ervaren. Dit kost namelijk energie. Onderdeel van een goede voorbereiding is dan ook dat je de kans op afleidingen en switchen naar een andere taak zoveel mogelijk beperkt. Zet bijvoorbeeld notificaties uit en je telefoon tijdelijk op stil als je ongestoord wil werken.

 

Tip 1: Voel de weerstand en do it anyway

Dit is namelijk een cruciaal moment. Als je de weerstand negeert en volhoudt – dit duurt meestal zo’n 15 minuten – raak je in flow en worden er ‘ik ben lekker bezig’ stofjes aangemaakt die jou een berg concentratie en energie opleveren om de klus te klaren.

Laat je je toch afleiden om dit vervelende gevoel uit de weg te gaan? Dan kies je voor ‘korte termijn fijn’. Waar we niet bewust van zijn, is dat dit zorgt voor ‘lange termijn pijn’, want op deze manier wordt onze actielijst alleen maar groter. De tip is dan ook: voel de weerstand en do it anyway.

 

Tip 2: Uit je hoofd in een systeem

In onze beleving leiden externe factoren ons het meeste af. Toch moeten we de oorzaak dichterbij zoeken. De winnaar van verstoorders zijn we zelf. Dat is ons brein en alle losse eindjes waar we nog iets mee willen. Zorg daarom dat je overzicht van al jouw taken creëert in een systeem waar jouw brein op kan vertrouwen. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd en minder pop-ups vanuit jouw interne database.

 

Tip 3: Daag jezelf uit

Iedere keer als je bezig bent met een taak waarbij je slechts een deel van jouw brein gebruikt is er ruimte ‘over’. In dat geval gaat het op zoek naar prikkels om die extra capaciteit te gebruiken. Door de taak uitdagender te maken, verhoog je de aanmaak van Noradrenaline. Dit hormoon zorgt ervoor dat we meer aandacht hebben voor wat we aan het doen zijn.

Een simpele tip die heel effectief is:

  • Ben je een stuk aan lezen? Lees je tekst sneller dan normaal.
  • Luister je naar een podcast? Zet het afspeeltempo hoger.

 

Tip 4: Plan rust en beweging

Zit jij tegenwoordig veel langer achter je laptop? Voel je je stijf bij het opstaan en kom je lastiger tot oplossingen? Een teken dat je beweging nodig hebt. Niet alleen om je lijf soepel te houden, want er is nóg een goede reden om dat te doen. Als we bewegen en lekker buiten zijn, krijgt ons brein echt even rust en komt er ruimte voor nieuwe dingen. Vaak ‘zien’ we daarna die oplossing waar we voorheen niet op konden komen.

Je kan maximaal 2 uur achter elkaar geconcentreerd werken. Neem daarna minimaal 15 minuten pauze waarin je geen nieuwe informatie opneemt. Hoe leuk de input van Whatsapp of Instagram ook is. Het is geen ontspanning voor je brein. Rust is een belangrijke voorwaarde om te kunnen focussen én om in flow te werken. Je zult merken dat dit direct invloed heeft op jouw energieniveau én de hoeveelheid werk die je verzet. Succes met het toepassen van de tips.

 

Training New Timemanagement

Heb je hulp nodig bij jouw werkorganisatie en het verbannen van afleidingen? We behandelen dit onderwerp in onze training New Timemanagement. Heb je een vragen over werken in flow of de training? Stel ze aan onze ontwikkelspecialist  Margaret Vos (Stuur een e-mail of bel 06-10936813.