We hebben allemaal wel eens te maken met zaken op het werk die ons energie kosten. Haperende ICT, vage verzoeken van je leidinggevende (terwijl je al zo druk bent), deadlines die onder druk staan, leveranciers die te laat leveren, facturen die maar open blijven staan, gebrek aan waardering door je collega’s. Om er maar een paar te noemen.

 Zonde als deze energievreters ten koste gaan van jouw werkelijke prioriteiten en je leven gaan beheersen. De Cirkels van Betrokkenheid en Invloed van Stephen Covey is een handige techniek om dit probleem aan te pakken en jouw invloed op het werk te vergroten. Het geeft inzicht waar je juist wel of geen aandacht aan moet geven.

 

Cirkel van Betrokkenheid

Alles wat jou persoonlijk bezighoudt, valt binnen jouw Cirkel van Betrokkenheid. Dat kan zowel zakelijk als privé zijn. Denk aan promotie op je werk, je pensioen, de ontwikkeling van het klimaat, de gezondheid van je kinderen, het aankomende functioneringsgesprek, je hond, de plek op de ranglijst van je favoriete voetbalclub, de bereikbaarheid van jullie organisatie, etc.

Het zijn zaken waar jij tijd en energie in steekt. Het helpt je ook met het maken van keuzes. Komt er een verzoek voorbij dat niet in je Cirkel van Betrokkenheid zit, dan zeg je daar makkelijk nee tegen. Toch zitten er altijd dingen tussen die je graag zou willen aanpakken, maar waar je geen invloed op hebt. ​Hoe meer je je aandacht richt op zaken waar je niets aan kunt doen, hoe meer energie er weglekt bij je, hoe meer afwachtend (reactief) gedrag je gaat vertonen en je jezelf in een slachtofferrol drukt. Dit is op de langere termijn funest voor jouw prestaties en werkplezier!

 

Cirkel van Invloed​

In jouw Cirkel van Invloed zit alles waar je wèl invloed op uit kunt oefenen. De Cirkel van Invloed bevat dingen waar je het verschil mee kunt maken. Waar je door middel van jouw acties verandering teweeg kunt brengen. Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven/werk kunt sturen zoals je wilt.​

 

 Cirkel van Invloed

 

Hoe pas je het toe?

Maak een lijst van alle energievreters op het werk. Loop ze stuk voor stuk langs en bepaal: hoort deze in mijn Cirkel van Betrokkenheid of Cirkel van Invloed? Durf eerlijk te zijn hier. Vaak zijn we zelf het grootste obstakel en schuiven we maar wat graag onze verantwoordelijkheid af bij iets of iemand anders. Zet dus iets niet zomaar in de Cirkel van Betrokkenheid als je eigenlijk weet dat je er best (direct of indirect) invloed op hebt.

Als het in je Cirkel van Betrokkenheid hoort: laat het los. Dat kan best lastig zijn, maar neem je in ieder geval voor om het los te laten. Dan zit het vaak al minder in je hoofd. Stel je eens voor hoeveel energie dit oplevert als je bepaalde frustraties niet meer hebt…

Hoort het in je Cirkel van invloed? Wees proactief en denk na over wat een de eerste actie kan zijn om er iets aan te doen. Welke beperkende overtuiging moet je eventueel zelf loslaten om er iets mee te gaan doen? Zet de eerste stap!

Wat heb je eraan?

Door je bewust te worden van de Cirkel van Betrokkenheid en de Cirkel van Invloed én door zelf stappen te zetten als het in je Cirkel van Invloed valt, merk je dat de invloed die je hebt op bepaalde (werk)situaties toeneemt. Je energie gaat steeds meer de juiste kant op stromen, je raakt gemotiveerd(er) en je werkplezier neem toe. Doen dus!

 

Training Praktisch Leidinggeven

Hoe je de Cirkels van Invloed en Betrokkenheid toepast komt onder meer aan bod in onze training Praktisch Leidinggeven. Als leidinggevende moet je het goede voorbeeld geven, want als jij veel afschuift in de Cirkel van Betrokkenheid, dan doen je teamleden dat waarschijnlijk ook. In deze training helpen we jouw drie rollen als leidinggevende (te weten: leider, manager en coach) optimaal vorm te geven, te verstevigen en af te stemmen op je teamleden.