Sinds de onthullingen rondom The Voice of Holland duiken er in het nieuws steeds meer berichten op van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Vaak gaan deze over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toch komen er ook andere vormen van grensoverschrijdend gedrag voor. Een peiling onder ruim 5.000 werkende Nederlanders in januari 2023 liet zien dat pesten en intimidatie de meest ervaren vormen van sociale onveiligheid op het werk zijn. Seksuele intimidatie staat op plek 3.
Breng het gesprek op gang
Bij FocusXL spreken we steeds meer werkgevers die het versterken van een sociaal veilig werkklimaat opnemen als doelstelling. Een uitstekende ontwikkeling! FocusXL helpt organisaties in dit proces. Dit start met een open en eerlijk gesprek tussen teamleden. We moeten beter van elkaar weten wat we normaal en abnormaal vinden. Wat als een onschuldige grap is bedoeld, kan voor de ontvanger een grens te ver zijn.
We faciliteren bijeenkomsten op het werk, waarin we belangrijke vragen voorleggen aan de deelnemers. Wat beschouw jij als grensoverschrijdend gedrag? Waar liggen jouw grenzen? Op welke hulp zou je een beroep doen als je ermee te maken hebt?
Vier stappen om professioneel je grenzen te stellen
Ook leren we de deelnemers hoe ze in vier stappen professioneel hun grenzen kunnen aangeven in een situatie die daarom vraagt:
- Stap 1: Benoem het ongewenste gedrag, zo feitelijk mogelijk (“Je maakt een grap tegen me die voor mij over een grens gaat. Dit kan ècht niet.”)
- Stap 2: Geef het gevolg of effect op jou aan (“Je beledigt me hier erg mee. In deze sfeer kan en wil ik niet met jou werken.”)
- Stap 3: Zeg dat je wilt dat het stopt (“Ik wil dat je stopt met dit gedrag.”)
- Stap 4: Benoem een voorwaarde / doe een verzoek (“Ik verwacht een excuus van je. Om in de toekomst prettig samen te kunnen blijven werken, adviseer ik je goed na te denken over je gedrag.”).
Deze stappen oefenen we soms in de vorm van rollenspellen. Dit voelt voor sommige deelnemers eerst even ongemakkelijk, maar al snel blijkt dat nergens voor nodig.
Aan de slag met sociale veiligheid?
Is een sociaal veiliger werkomgeving op jouw werk ook een speerpunt? Wil jij het gesprek over dit lastige onderwerp op gang krijgen tussen de collega’s? Onze ontwikkelspecialist Ivo Duchateau neemt je graag mee in de mogelijkheden die er zijn. Meer weten? Neem contact met hem op