Iedere twee weken een vergadering met een overvolle agenda. Meer dan eens wordt dezelfde discussie gevoerd, besluiten nemen gebeurt te weinig. Het resultaat? Na het overleg is er nog maar weinig energie over. Hoe kan je ervoor zorgen dat je over twee weken wel uitkijkt naar dit overleg? Je leest in dit artikel hoe je door de talenten van medewerkers slim in te zetten energievreters en andere issues in de samenwerking kunt oplossen.

Als je je in bovenstaande situatie herkent, schrap dan een keer de standaard agenda en breng de volgende brainstrom in:

Welke vaardigheden/talenten zijn nodig om te zorgen voor:

  • Een strakke voorbereiding
  • Effectieve besluitvorming
  • Efficiente discussies
  • Een strakke agendabewaking

Als je weet wie van het team de structuurjunkie is, probleemoplossend, doelgericht of assertief is en je geeft diegene de ruimte om deze kwaliteit in zetten in het werk, levert dit naast minder vergaderfrustratie ook meer betrokkenheid, voldoening en energie op.

In bovenstaande alinea staan welke talenten nodig zijn om de slimmer en effectiever te vergaderen. Deze ‘talent’ aanpak kan je ook inzetten als je bijvoorbeeld een projectteam moet vormen of de aandachtgebieden in een team wilt verdelen. Je wilt namelijk voorkomen dat medewerkers te veel taken doen die veel moeite kosten en waar ze geen energie van krijgen.

Over talent gesproken….
Wat is talent? Het is jouw aangeboren potentieel. Het is gedrag waar je in uitblinkt en wat van nature energie geeft. Talent zegt ook iets over hoe makkelijk je een vaardigheid kunt aanleren. Een talent overstijgt het niveau van gewone vaardigheden en is daardoor een sleutel naar succes en meer plezier in het werk.
De talenten die nodig zijn om als team succesvol te zijn verschillen per organisatie aangezien ze afhankelijk zijn van de werkzaamheden en de doelen die het team najaagt. Het gaat er niet om dat er zoveel mogelijk diversiteit in talenten is, maar dat de beschikbare talenten zo optimaal mogelijk worden ingezet.

Inzicht in talent
Om iemand te kunnen inzetten op zijn talent is het nodig om te weten waar hij/zij goed in is. De Talenten Analyse van FocusXL is uitermate geschikt om medewerkers en teams inzicht te geven in zijn/haar talenten en daarmee de perfecte match te maken gekoppeld aan de uitdaging.

Er zijn ook andere manieren om kwaliteiten aan het licht te brengen. Je kunt als team de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat gaat jou gemakkelijk af?
  • Waar krijg jij energie van?
  • Verborgen talenten komen vaak in crisissituaties plotseling naar voren. Denk eens terug aan een crisismoment. Wat gebeurde er? Welke acties ondernam je om de situatie de baas te worden?
  • Welke talenten zien teamleden bij jou? Welke taak/opdracht geven ze het liefste aan jou? Wat zien ze jou dan doen?

Heb je inzicht in de kwaliteiten? Bepaal dan waar deze sterktes goed tot hun recht komen. Want hoe meer je focust op de ontwikkeling van talent, hoe groter de kans dat je van betekenis bent.

 

Hulp nodig?

Om talent optimaal in te kunnen zetten is het handig om te weten welke talenten in het team aanwezig zijn en/of hoe jouw eigen talentenprofiel eruitziet. Wil je met talentontwikkeling aan de slag? Neem gerust contact op met onze ontwikkelspecialist Margaret Vos.