‘s Ochtends bij het opstarten van je laptop, zet je ook de waterkoker als een automatisme aan. Met het kokende water in een glas, werk je vervolgens de eerste e-mails uit je inbox weg. Even later is je water koud en wil zelfs het theezakje er niet meer in oplossen.

Herkenbaar? Het is een anekdote van één van onze klanten. Laten we hem Ben noemen. Effectief samenwerken in een team is voor Ben enorm belangrijk. Als teamleider bij een groeiende MKB-organisatie gelooft hij erin dat samen zijn ervoor zorgt dat je meer ziet, hoort en voelt. Heikel punt… met de komst van Covid-19 is dat ‘samen zijn’ nou net niet de bedoeling. Het resultaat is dat het samenwerken met collega’s nu via Microsoft Teams verloopt.

Geluk bij een ongeluk, had Ben aan het begin van dit jaar al met zijn team geïnvesteerd in het leren kennen van alle functionaliteiten in Microsoft Teams. Toch blijkt de praktijk een koud geworden kop thee.

Bij het opstarten van de laptop, start ook Microsoft Teams altijd als een automatisme op. Met het programma draaiende op de achtergrond, worden de eerste e-mails uit de inbox weggewerkt. Wanneer ik een collega in Teams tag met een actiepunt, merk ik dat de opgedane kennis ‘koud’ is geworden en het actiepunt zodoende niet wordt opgelost.

Onze feedback aan Ben was hard en had misschien wat genuanceerder gekund: Je investering in het leren kennen van alle functionaliteiten in Microsoft Teams is alsof je mensen hebt leren punniken, terwijl ze dat in de praktijk nooit (willen) doen.

Constructief samenwerken met Microsoft Teams als hulpmiddel vraagt om meer! Het échte succes staat of valt met de betrokkenheid van alle collega’s en de praktische toepasbaarheid. Dat maakt dat de thee heet blijft én dat is waar andere klanten onze toegevoegde waarde in ervaren.

Wil jij ook succesvol samenwerken op afstand zónder afstand te ervaren? Dat kan!

Check onze training ‘Meer verbinding in de samenwerking’ of neem direct contact op. Je bent welkom.

 

Lauri Broekhuis