Hoe kan ik het beste een beoordelingsgesprek voorbereiden?

 

 

Minimaal één keer per jaar komt het aan bod; het beoordelingsgesprek. Een beoordelingsgesprek voorbereiden is belangrijk. Om een beoordelingsgesprek goed voor te bereiden en uiteindelijk te voeren zijn er een aantal zaken van belang. Denk bijvoorbeeld aan de betekenis voor de medewerkers. Het kan voor hen van groot belang zijn. Zeker als er een mogelijke salarisverhoging wordt besproken. Ook is het belangrijk om bij de voorbereiding van het beoordelingsgesprek rekening te houden met de unieke mogelijkheid om de medewerker te motiveren.

 

Hoe bereid je een beoordelingsgesprek voor? 

Steek daarom voldoende tijd in een beoordelingsgesprek voorbereiden en denk hierbij aan je eigen performance en motivatie. Bij een beoordelingsgesprek voorbereiden horen in ieder geval de volgende onderdelen.

  • Feedback;
  • Voorkom verrassingen;
  • Noteer praktijkvoorbeelden;
  • Denk aan de gehele periode;
  • Toekomst.

Hieronder staat bij elk van de belangrijke voorbereidingsonderdelen een tip en uitleg.

 

Feedback

Medewerkers hebben het recht op eerlijke- en oprechte feedback. Bij het beoordelen is het van belang dat er ruimte is voor de mening van je medewerker.

 

Voorkom verrassingen

Een beoordelingsgesprek voorbereiden is essentieel. Belangrijk is dat bij de voorbereiding de juiste aanloop naar het gesprek wordt gekozen. Zorg ervoor dat je medewerker geen verkeerde indruk krijgt en zo voor verrassingen komt te staan in het beoordelingsgesprek.

 

Noteer praktijk voorbeelden

Als manager loop je het risico in hoofdlijnen te denken en vergeet je dat je medewerker vooral vanuit de werkvloer denkt. Gebruik concrete voorbeelden om zowel positieve als negatieve punten te bespreken.

 

Denk aan de gehele periode

Bij een beoordelingsgesprek voorbereiden is het belangrijk om het gehele jaar of de gehele afgesproken periode te bespreken. Een korte terugval of een korte piek in de prestatie van je medewerker heeft vaak een onderliggende specifieke reden.

 

Toekomst

Belangrijk is om tijdens een beoordelingsgesprek voorbereiding goed na te denken over de toekomstverwachting. Noteer voor jezelf de punten die in de toekomst behouden moeten blijven en noteer tevens de verbeterpunten en je verwachting daarbij.

Het uiteindelijke voeren van een beoordelingsgesprek hoeft geen zware taak te zijn. Met een goede voorbereiding van het beoordelingsgesprek voorkom je verrassingen voor jezelf en voor je medewerker. Een beoordelingsgesprek voorbereiden is erg belangrijk. We hopen dat we je interesse gewekt te hebben voor een training beoordelingsgesprek voorbereiden.

Meer weten? Bekijk onze training beoordelingsgesprek voorbereiden.

 

 

Onze passie en expertise is om jouw werk slimmer en leuker te maken. 

FocusXL - New Time Management+

Traditioneel time management is gedateerd en het werkt niet meer zo goed in deze tijd. We leven in het zogenaamde informatietijdperk. Nog nooit kreeg je zoveel informatieprikkels binnen op een dag. Het aantal verstoringen en onderbrekingen groeit en je eigen planning lijdt onder deze ‘waan van de dag’.

Herkenbaar? Wil jij meer grip, overzicht en controle in je werk? Wil jij meer rust in je hoofd? Proactief blijven werken aan de juiste zaken? Doelen halen en met een voldaan gevoel naar huis? Het kan echt!

Communicatietrainingen, tijdswinst

Omdat elke werkdag slimmer én leuker kan

Groei als professional

  • Leer van ervaren specialisten
  • Sterke verankering en minder stress
  • 100% tevredenheid garantie. Gegarandeerd succes
  • Bereik meer door je potentieel optimaal te gebruiken
  • Meer plezier en rust in je hoofd

Wij staan voor je klaar