Hoe kan ik een functioneringsgesprek voorbereiden?

 

 

Een functioneringsgesprek voorbereiden is niet hetzelfde als een beoordelingsgesprek voorbereiden. Een functioneringsgesprek is tweerichtingsverkeer, waarbij zowel leidinggevende als werknemer gesprekspunten inbrengen. Een beoordelingsgesprek is éénrichtingsverkeer: de leidinggevende beoordeelt de werknemer.

 

Het verschil tussen een beoordelings- en functioneringsgesprek

Onze training Beoordelings- en functioneringsgesprekken voeren laat je precies de verschillen zien. Om te beginnen met het doel: een functioneringsgesprek is er om het functioneren van de werknemer en werkgever en de onderlinge samenwerking te verbeteren. Een functioneringsgesprek is een openhartig gesprek tussen gelijkwaardige collega’s, waarbij alles besproken kan worden. Met een beoordelingsgesprek velt een leidinggevende een oordeel over het functioneren van de werknemer. Alleen al daarom vereist een functioneringsgesprek voorbereiden een totaal andere insteek dan een beoordelingsgesprek voorbereiden.

 

Waarom een functioneringsgesprek voorbereiden?

Hoewel een functioneringsgesprek een tamelijk vrijblijvend karakter heeft, het vervult een belangrijk doel. Als je wilt weten hoe de situatie op de werkvloer is, hoe de organisatie loopt, hoe het staat met de doelen van de organisatie… dan wordt het belang van een functioneringsgesprek voorbereiden duidelijk. Functioneringsgesprekken zorgen ervoor dat de werknemers zich gehoord voelen en dat zij weten wat er gaande is in het bedrijf. Een functioneringsgesprek voorbereiden is dus, zonder enige twijfel, zeer nuttig.

 

Wat kan er worden besproken tijdens het functioneringsgesprek?

Het functioneren van werkgever en werknemer kan worden besproken, de onderlinge samenwerking, hoe die eventueel is te verbeteren. Wensen, kritische opmerkingen en doelen van werkgever en werknemer kunnen worden besproken, in een openharige sfeer. Het gelijkwaardige karakter is van groot belang; alleen dan kan er openhartig worden gesproken tussen werkgever en werknemer. Een betere manier om erachter te komen hoe de werknemer ‘tikt’, dus wat de werknemer écht belangrijk vindt, is er niet.

Een functioneringsgesprek voorbereiden is dus van het grootste belang. Neem contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

Onze passie en expertise is om jouw werk slimmer en leuker te maken. 

FocusXL - New Time Management+

Traditioneel time management is gedateerd en het werkt niet meer zo goed in deze tijd. We leven in het zogenaamde informatietijdperk. Nog nooit kreeg je zoveel informatieprikkels binnen op een dag. Het aantal verstoringen en onderbrekingen groeit en je eigen planning lijdt onder deze ‘waan van de dag’.

Herkenbaar? Wil jij meer grip, overzicht en controle in je werk? Wil jij meer rust in je hoofd? Proactief blijven werken aan de juiste zaken? Doelen halen en met een voldaan gevoel naar huis? Het kan echt!

Communicatietrainingen, tijdswinst

Omdat elke werkdag slimmer én leuker kan

Groei als professional

  • Leer van ervaren specialisten
  • Sterke verankering en minder stress
  • 100% tevredenheid garantie. Gegarandeerd succes
  • Bereik meer door je potentieel optimaal te gebruiken
  • Meer plezier en rust in je hoofd

Wij staan voor je klaar