Een omgeving waarin medewerkers en het bedrijf zich willen en kunnen blijven ontwikkelen. Wie wil dat nu niet? Creëer een performance cultuur. Zo’n performance cultuur herken je aan de wil bij de teamleden om continue te verbeteren, een focus op de lange termijn en waar de juiste beslissingen snel genomen worden. Net zo belangrijk is dat de talenten van medewerkers elkaar aanvullen en dat collega’s en leidinggevenden elkaar van feedback voorzien.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat afdelingen het best presteren wanneer medewerkers elkaar van zowel complimenten als opbouwende feedforward voorzien. Feedforward? Dit is feedback, maar dan in z’n vooruit. Het is toekomstgericht, positief en legt de focus op hoe iemand zijn gedrag in de toekomst kan veranderen.
Onderstaand model laat zien wat het betekent voor de cultuur wanneer medewerkers elkaar wel of juist niet helpen te ontwikkelen via complimenten en kritiek.
Zorgcultuur
Hier geven medewerkers elkaar wel complimenten, alleen geen kritiek. De mantel der liefde. Het lijkt positief, maar betekent ook vaak geroddel onderling.
Vermijdingscultuur
Hier hoor je niet wanneer het goed gaat en ook niet wat er beter kan. Dit zorgt ervoor dat zaken onuitgesproken blijven. Het creëert eilandjes binnen de organisatie.
Angstcultuur
In deze omgeving proberen collega’s geen nieuwe dingen meer uit. Ze zijn bang om afgerekend te worden. Dit wordt veroorzaakt doordat ze continu horen wat er niet goed gaat en weinig geprezen worden voor de prestaties. Ze zijn bang om fouten te maken en kritiek te krijgen.
Performance cultuur
Hier zit de groei. Hier is het de normaalste zaak van de wereld om te horen hoe je het een volgende keer slimmer aan kunt pakken en hoor je het ook wanneer jouw inzet opgemerkt is door het positieve effect wat het heeft opgeleverd. Hierdoor ben je bereid om te ontwikkelen en weet je heel gericht wat je als medewerker kan doen.
In welke cultuur werk jij?
Vraag jezelf eens af: hoe gaat het op dit moment? Het kan zijn dat er verschillende culturen binnen het team en in de organisatie zijn. Spreken jullie elkaar aan? Zijn er momenten ingebouwd om te evalueren? Kijk je ook regelmatig naar je eigen functioneren? Besef wel: zelfevaluatie is waardevol, maar beperkt. Vraag ook aan je collega’s gericht om feedback op jouw prestaties.
Just do it!
Spannend? Dat klopt. Het vraagt immers om een flinke dosis lef. Bereid je voor op wat je wilt zeggen. Hoe vaker je feedback geeft, hoe gemakkelijker het gaat. Je zult versteld staan wat het effect is op de onderlinge samenwerking, het werkplezier en de performance binnen het team. Succes!
Feedback geven en ontvangen
Wil je binnen het team toewerken naar een performance cultuur waarin feedback geven de normaalste zaak van de wereld is? Dit komt onder andere aan bod in onze trainingen Feedback geven en ontvangen en Positive Reinforcement. Heb je er een vraag over of wil je weten welke training het beste bij jouw persoonlijke leerdoelen past? Neem gerust contact op met onze ontwikkelspecialist Margaret Vos. Ze beantwoordt jouw vragen graag.