Iemand een tip geven hoe hij of zij een volgende keer iets slimmer aan kan pakken is in de basis niet zo moeilijk. De echte uitdaging is dat de ander jouw advies aanneemt en bereid is om zijn gedrag ook aan te passen. In onze training ‘Feedback geven en ontvangen” leren we deelnemers hoe zij maximale acceptatie krijgen voor hun boodschap. Daar gaat het uiteindelijk om: dat je de feedback zo kan geven dat de ander er echt iets mee doet.

 

Een effectieve manier om feedback te geven is de PRET methode. Deze bestaat uit vier stappen.


1) Positief – Wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat de feedback goed overkomt?

Denk aan jouw houding, de plek en het moment waarop met je collega het gesprek aangaat.

2) Registratie: Benoem het gedrag wat je ziet zonder waardeoordeel.
Het is belangrijk om zo feitelijk mogelijk te benoemen wat je hebt gezien of gehoord. Bijvoorbeeld: “Je hebt vandaag geen veiligheidsschoenen aan.”

3) Effect – Zeg daarna wat het gevolg is van het gedrag.
“Dat is gevaarlijk, omdat we hier met zwaar materieel werken. Als dat op je voeten valt, zijn ze niet beschermt en is er kans op letsel.”

4) Tip – Benoem het gedrag dat je graag wel wilt zien of wat je juist heel goed vindt (Top).
“Ik wil graag dat je iedere dag je veiligheidskleding in orde hebt. Laat me weten als ik hierin iets voor je kan doen.”

Als je PRET toepast, weet de collega welk gedrag niet gewenst is, zorg je ervoor dat hij/zij begrijpt wat er van hem verwacht wordt en waarom het belangrijk is.
Daarnaast is het belangrijk dat er een juiste balans is tussen complimenten en opbouwende feedback. Zo creëer je een ideale omgeving om te kunnen groeien én versterk je de interne samenwerking, vergroot je het werkplezier en verbeter je de resultaten.

 

Effectief Communiceren

Kan je hulp gebruiken bij het aanspreken van collega’s en/of medewerkers? We behandelen dit en veel andere technieken om jouw communicatievaardigheden te versterken in onze training ‘Effectief Communiceren. Heb je een vraag of wil je aanmelden? Neem dan contact op met ontwikkelspecialist Margaret Vos via Margaret@focusxl.nl of 06-10936813. Zij helpt je graag verder.