MS Teams is het communicatie- en samenwerkingsplatform van Microsoft waarin chatten, (video)bellen, bestanden delen, bewerken en allerlei applicaties samenkomen. MS Teams kwam in 2017 beschikbaar. Het gebruik heeft een enorme vlucht genomen sinds de eerste lockdown in 2020. Werkend Nederland ging massaal videobellen.

Steeds meer organisaties die wij spreken omarmen MS Teams. Maar tegelijk zien wij best wat weerstand bij de introductie van MS Teams. Waar komt die weerstand vandaan? Bij een aantal relaties heeft FocusXL een analyse gedaan. Bij nagenoeg alle organisaties zagen we dat ze er alles aan deden om de medewerkers de nodige competenties bij te brengen. En daar ging het juist mis! Er was onvoldoende commitment.

Met te weinig commitment (de bereidheid van gebruikers om duurzame verandering in gedrag door te voeren) zal MS Teams nooit het gewenste resultaat hebben. En wat dat resultaat dan precies is… daar zie ik ook best wat onduidelijkheid. Vaak hoor ik dit: “De directie wil dat de medewerkers meer gebruik gaan maken van MS Teams!” Mijn reactie is dan: “Nee, dat willen jullie niet!”. Ok, deze reactie kan best wat subtieler. Maar we raken hiermee wel de kern. MS Teams kan voor veel doeleinden worden ingezet, maar het mag niet een doel op zich worden.

De COVID-19 periode heeft ervoor gezorgd dat in rap tempo veel medewerkers de nodige stappen hebben gezet in het toepassen en aanleren van nieuwe applicaties en competenties. Voor dergelijke implementatietrajecten heeft de lockdown dus zeker geen negatief effect gehad.

Een mooi moment om de koe bij de horens te vatten en vanuit de onderliggende behoefte écht het verschil te maken.

Benieuwd of de training Meer verbinding in de samenwerking ook iets voor jouw organisatie of team kan betekenen? Plan dan een (MS Teams) gesprek met ons in.

Martin Beld

Trainer & Coach