Boost je zelfvertrouwen met de Gouden Driehoek


Je hebt het vast wel eens gezien: het rugbyteam van Nieuw-Zeeland dat – voorafgaand aan de wedstrijd – een Haka doet. Haka is een oud dansritueel van de Maori. De sporters schreeuwen woeste kreten, klappen met hun handen op de bovenbenen, steken hun tong uit en sperren de ogen wijd open. Met deze houding imponeren ze hun tegenstander en pompen ze zichzelf vertrouwen in voor de wedstrijd.

 

Gouden Driehoek: Focus, Houding en Taal

Geef je zelfvertrouwen een boost met de Gouden DriehoekNaast houding zijn focus en taal de kernelementen waarmee we ons zelfvertrouwen een boost geven. Deze elementen vormen de Gouden Driehoek van de persoonlijke ontwikkelingscoach Tony Robbins uit de VS. De ‘gouden driehoek’ is een bruikbare techniek om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Focus

“Wat als ik me verspreek?” “Wat als ik iets vergeet te zeggen?” “Wat als ik een lastige vraag niet kan beantwoorden?” Als je je richt op dat wat er mis kan gaan, dan komt dat vaak uit. Focus op waar je naar toe wilt, op wat je wilt bereiken. Je focus op positieve dingen leggen is een van de meest essentiële stappen om je piektoestand te bereiken. Where focus goes, energy flows, zegt Robbins zelf.

Houding

Als je je gevoelens de baas wilt worden, moet je je bewust zijn van hoe je gevoelens en je lichaam met elkaar verbonden zijn. Want je bent niet onzeker, je doet onzeker. En dat merkt jouw publiek direct. Als je op één plek steunt van de ene op de andere voet. Je er een beetje lusteloos bijstaat. Je vooral naar de grond staart. Je voelt je direct zekerder als je er staat als een zelfverzekerd persoon. Beide voeten op grond, borst beetje vooruit, kin omhoog, oogcontact maken … en begin dan te spreken.

 Taal

Het gaat hier om de taal die jij tegen jezelf spreekt. Hardop of in je hoofd. Wanneer jij jezelf vraagt: ‘Waarom gebeurt dit altijd bij mij?’ creëer je andere emoties dan wanneer je jezelf vraagt: ‘Hoe kan ik hier mijn voordeel mee doen?’.

Om krachtig over te komen op jouw publiek, gebruik je óók sterke woorden als je spreekt. Words of Power noemen we ze. Dus vervang twijfelwoorden als ‘wellicht’, ‘een beetje’ of ‘ooit een keer’, door Words of Power zoals ‘zonder meer’, ‘een sterke’ en ‘over drie weken‘.

Kortom, denk dus aan de Gouden Driehoek (Focus-Houding-Taal) bij belangrijke contactmomenten met anderen. Dan ga je vanzelf veel meer ‘aan’ en je komt krachtig over.

De Golden Triad is een techniek die we behandelen in onder meer de training Effectief Communiceren. We laten je in deze training bewuster nadenken over jouw communicatiestijl, hoe die overkomt op anderen en hoe je je kunt aanpassen op andere stijlen.

 

Effectief Communiceren

Ben je geïnteresseerd of heb je er vragen over? Neem contact op met ontwikkelspecialist Ivo Duchateau.