Virtueel contact is in! Beeldbellen is natuurlijk een uitkomst in de tijd van Corona. Toch heeft het ook nadelen om met beeldbellen te communiceren. Het kost ons brein veel meer energie om de focus vast te houden en alle prikkels goed te verwerken. Zo moeten we beslissingen maken op basis van een klein deel van de non-verbale communicatie. We zien immers vaak alleen gezichtsexpressie. Daarnaast zijn we vaak minder goed verstaanbaar en moeten we meer moeite doen en alert blijven en alles te horen wat er wordt gezegd. Dat kost energie en dus… hoe blijf je digitaal fit? Veerle Hermans, professor ergonomie, heeft vier handige tips. De vijfde krijg je van ons. 😉

 

1. Doseer

Plan vaste tijdstippen in je agenda en voorkom dat je te lang online blijft. Ook is het slim om tussen de afspraken door tijd te blokken om te ontspannen, de losse eindjes te verwerken en de volgende meeting voor te bereiden. Overleg alleen wanneer het toegevoegde waarde heeft. Soms is bellen, mailen, een appje misschien wel sneller.

 

2. Geef elkaar verbaal ruimte

Irritatie nummer 1 bij beeldbellen is elkaar niet kunnen verstaan of door elkaar heen praten. Slim is om je microfoon uit te zetten wanneer je niet hoeft te spreken. Op die manier beperk je ook omgevingsgeluiden. Vragen kun je via de chat stellen en de voorzitter kan dit natuurlijk heel goed begeleiden. Wanneer er te veel deelnemers betrokken zijn is de belasting soms te groot waardoor de kwaliteit van de verbinding minder wordt. In dat geval kun je ook je camera uitzetten.

 

3. Varieer

Variatie is leuk en werkt meer productief. Probeer daarom wat meer afwisseling in je overleg te brengen. Laat een leuk filmpje zien, of maak  in tweetallen een opdracht op een apart kanaal. Het rouleren van voorzitter is natuurlijk ook een mooi uitdaging en bovendien leerzaam.

 

4. Take a break!

In een normaal overleg hebben je ogen veel meer afwisseling. Zo kijk je de ruimte in naar je collega’s of gesprekspartner. Bij beeldbellen zijn je ogen continu gericht op je monitor. De korte afstand kan leiden tot oogvermoeidheid. Maak de overleggen dus niet onnodig lang, kijk regelmatig even weg of wandel even door de ruimte. Gelijk goed voor je beweging.

 

5. Mechanics….

Tot slot merk je nog steeds dat niet iedereen bekend is met de verschillende systemen. Hoe nodig ik mensen uit? Hoe zet ik mijn microfoon aan? Ik heb geen beeld? Er zijn natuurlijk talloze hiccups die je tegen kunt komen. Werk daarom zo veel mogelijk met hetzelfde systeem en leer dit goed kennen. Scheelt een hoop gedoe.

 

Wil je meer weten over slim communiceren via de webcam? Check dan eens of deze training https://www.focusxl.nl/trainingen/training-virtueel-contact-via-de-webcam/ wat voor je is.

Have fun!

Joeri Besnyoi