Vandaag wil ik het met je hebben over een gamechanger als het gaat om productiviteit: de Pomodoro-techniek. Ken je dat gevoel? Soms heb je moeite met je te concentreren en je tijd efficiënt te plannen. Geef dan Pomodoro een kans! Deze techniek is zo simpel, dat er geen reden is om het niet te proberen.

Een van de grootste voordelen van de Pomodoro-techniek is dat het helpt om de beruchte burn-out op afstand te houden. Door jezelf regelmatige pauzes te gunnen, voorkom je dat je jezelf uitput. Maar er is meer! Het bevordert ook de focus. Wetenschappelijk gezien kunnen de meeste mensen zich slechts ongeveer 25 minuten lang volledig concentreren voordat hun geest begint af te dwalen. Met Pomodoro voorkom je dat je urenlang achter elkaar zit te zwoegen en je achteraf afvraagt waar de tijd is gebleven.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Stap 1: Kies een taak
Je kiest een taak waaraan je wilt werken. Het kan alles zijn. Geef voorkeur aan die taak die belangrijk is voor jouw doelen of hoog op jouw prioriteitenlijst staat.

Stap 2: Zet een timer van 25 minuten.
Zet een timer van 25 minuten (een ‘Pomodoro’). Ik gebruik hiervoor de ‘klok’ van mijn laptop of telefoon. Laat de tijd aftellen. Dan zie je precies hoeveel tijd je nog hebt.

Stap 3: Ga aan de slag.
3,2,1, GO en houd focus op de prioriteit van dit moment. Als je de behoefte voelt om iets anders te doen, check dan de timer. Is de tijd nog niet voorbij? Respecteer Pomodoro en ga verder met waar je mee bezig was.

Stap 4: Neem een pauze van 5 minuten
Wanneer de timer piept, is het tijd voor een verdiende pauze van 5 minuten. Gun jezelf de kans om even op te laden. Hoewel het aanlokkelijk kan zijn om je telefoon te pakken, geeft dat je brein geen rust. Probeer in plaats daarvan wat te bewegen, neem een slokje drinken, doe een korte plankoefening of loop een paar keer de trap op en neer.

Stap 5: Herhaal
Is jouw kwalitatieve pauze voorbij? Herhaal dan de voorgaande stappen nog maximaal drie keer. Na vier Pomodoro’s gun je jezelf een langere pauze van 15 tot 30 minuten. Simpel, toch?

 

Wij gebruiken Pomodoro voor van alles: schrijven, (deze blog ook), documenten lezen, zelfs het opruimen van mijn rommelige kamer. Dus, als je de volgende keer geconfronteerd wordt met een berg taken, kies voor Pomodoro. Het is effectief, super simpel en het kan je leven echt veranderen.

 

Wil je je jouw effectiviteit verbeteren?

Heb je vragen of wil je meer weten hoe je jouw effectiviteit kan verbeteren? Neem contact op met ontwikkelspecialist Margaret Vos.