Vond jij tekenen als kind ook zo heerlijk? Je was vast trots als je een tekening voor je ouders had gemaakt. Je kon je eigen fantasiewereld kwijt op papier. Misschien voelde je jezelf soms een kunstenaar. Ook op jouw werk kun je een tekening slim inzetten. Een tekening kan helpen om jouw visie, idee of plan beter over te brengen aan collega’s of klanten. Hieronder lees je enkele voordelen die wij zien bij het gebruik van een tekening in zakelijke contactmomenten.

Tekenen geeft focus
Als je tekent, breng je de focus van jouw publiek naar het bord waar jij jouw tekening op maakt. ‘Where focus goes, energy flows’. Jouw publiek wil weten wat jij met je tekening duidelijk wilt maken. Het laat zich minder afleiden door randzaken, zoals een Whatsapp berichtje, de papieren die op tafel liggen of de koffievlek op je witte overhemd.

Jouw tekening is ‘waarheid’
Met een tekening ben je in staat een vaak complexe werkelijkheid simpeler en begrijpelijker te maken. Jij bewijst ermee dat jij exact weet hoe het probleem in elkaar zit. Dat wat jij tekent, wordt door jouw publiek dus als waar en correct beschouwd.

Tekenen kan op elk moment
Je kunt een tekening op een flipover of whiteboard maken tijdens allerlei contactmomenten op je werk. Denk aan een belangrijke meeting, presentatie, training, verkoopgesprek, projectevaluatie of dagstart. Tip: zorg voor je eigen stiften, in meerdere kleuren. Met kleuren kun je vaak nét die nuance aanbrengen die je boodschap nodig heeft.

Alles is te tekenen
Je hoeft geen tekentalent te hebben. Teken drie blokken op een rij en zet er pijlen tussen. Voilà, je hebt een stroomschema waarmee je een proces of een oorzakelijk verband aantoont. Varieer met doorgetrokken en gestippelde lijnen om aan te geven of een relatie zeker of onzeker is. Varieer met dikke en dunne lijnen om aan te geven of een relatie sterk of zwak is. Met emoticons kun je met een paar lijntjes een keur aan emoties uitdrukken, van blij tot boos. Ook andere concepten, zoals vervoer, huisvesting, snelheid, stilstand en groei kun je snel vatten in een tekening. Wat je tekent is niet aan grenzen gebonden (maar hou het natuurlijk wel netjes).

Teken om samen te vatten
Door een samenvatting in een gesprek laat je zien dat je goed naar je gesprekspartner hebt geluisterd en hem hebt begrepen. Het is ook een uitgekiend moment om de regie in een gesprek (weer) naar je toe te trekken. Vul jouw verbale samenvatting aan met een tekening die je ter plekke maakt. Het maakt jouw samenvatting nog sterker.

Just do it. Ga eens tekenen op een moment dat je impact wilt hebben en ervaar zelf het effect. Succes!

 

Effectief Communiceren 

Communiceren doen we iedere dag. Verbaal en non-verbaal, bewust en onbewust. Soms met een tekening. Toch blijft effectief communiceren een uitdaging. Onze training leert hoe jij zakelijk communiceert en hoe je dit kunt versterken. Zodat je meer uit jouw zakelijke gesprekken haalt. Meer weten? Neem contact op met Ivo Duchateau.