​Een goede voorbereiding wordt weleens onderschat. Een gemiste kans, als je het ons vraagt. Het levert veel voordelen op: het vergroot jouw zelfvertrouwen, het maakt dat je beter de regie kan houden én kan sturen op het gewenste resultaat. In onze optiek is succes het resultaat van een goede voorbereiding. We vertellen je graag hoe je dat doet.

 

Zonder doel is alles goed of fout
Je start de voorbereiding altijd met het einddoel in gedachten. Wat wil jij bereiken? De ene keer wil je de beste oplossing bieden voor het ‘probleem’ van een klant, een volgende keer wil je de samenwerking verbeteren door een collega feedback te geven over een specifieke situatie tijdens een project. In beide gevallen zijn de acties in de voorbereiding anders. Vaak gunnen we ons geen tijd voor deze stap en springen we direct in de doe-modus. Hierdoor is het lastiger om proactief te sturen op het resultaat wat voor jou het meest passend is. En met een glashelder doel, is het ook makkelijker te bepalen wat jij het beste kunt doen om je optimaal voor te bereiden.

Juiste omstandigheden
Naast de juiste dingen doen, is het belangrijk om de dingen juist te doen. Bijvoorbeeld in het geval dat je de klant belt, maakt het uit waar je het telefoongesprek voert. Is dat in een rustige omgeving waar je niet gestoord kan worden? Heb je een headset nodig, zodat je je handen vrij hebt en je goed verstaanbaar bent? Of werkt het voor jou juist goed om te bellen tijdens een (rustige) wandeling? Het helpt als je je inbeeldt dat de persoon tegenover je zit. Het is heel bijzonder hoe dat werkt. Jouw gesprekspartner ziet jou niet, maar als je een vriendelijk uitdrukking op je gezicht hebt, is dat echt merkbaar aan de andere kant van de lijn.

Evalueer wat werkt en wat niet
Los van de voorbereiding is het belangrijk om te evalueren of jouw acties en omstandigheden tot het gewenste eindresultaat hebben geleid. Wanneer dit nóg niet het geval is, bedenk dan wat je een volgende keer kan doen waardoor je meer succes hebt. Inzicht ontstaat door doen. Onze tip is dan ook: maak een vaste routine van de juiste start én een evaluatie. Succes!

 

Slimmer en leuker communiceren

In onze trainingen Effectief Communiceren en Resultaatgericht Verkopen gaan we aan de slag met een ijzersterke voorbereiding, maar ook andere tools om jouw resultaten te verbeteren. Meer weten of aanmelden? Neem contact op met Margaret Vos.