Stress… we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Zolang het jou helpt je prestaties te verbeteren is er niets aan de hand. Een beetje druk vinden we vaak wel lekker. In een training horen we regelmatig ‘Ik presteer het beste onder druk’. Herkenbaar? Die druk op de ketel is fijn, het zet aan tot actie. Toch kan teveel druk behoorlijk gevaarlijk kan zijn. Je kunt er goed ziek van worden als het te lang aanhoudt.

Angst als trigger
Hoe komt het dat de een zich erg druk maakt over een belangrijke deadline en zich helemaal over de kop werkt en een ander met gemak uitstel aanvraagt? Een belangrijk inzicht: stress wordt niet door de situatie zelf veroorzaakt, anders zou iedereen op dezelfde manier reageren, toch? De druk of stress die we kunnen ervaren, komt door hoe wij erop reageren. Dit heeft vaak te maken met angst. Angst om kritiek te krijgen, angst om de gewenste kwaliteit niet te leveren, etc. Dus door wat je voelt of denkt op dat moment of het mogelijke gevolg voor de toekomst.

 

Stress de baas in drie stappen

Wist je dat je stress in het moment de kop in kunt drukken? Deze drie stappen geven jou controle om situaties makkelijker los te laten.

1. Gun jezelf een korte time-out.
Voel je je gespannen, blijf je piekeren of komt er stoom uit je oren? Take a break. Vanuit frustratie een oplossing bedenken werkt niet goed. Tel tot 10 in combinatie met een diepe ademhaling. Op die manier neem je automatisch al een beetje afstand van de situatie waar je in zit.

2. Wat kan je wél doen?
Kijk eens kritisch naar wat je kunt doen. Wat zit in jouw ‘cirkel van invloed’ om iets aan de situatie te veranderen? Heb je geen invloed? Dan is het een kwestie van accepteren en loslaten. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kan het.

3. Denk eens om
Onderzoek wat ervoor zorgt dat je je druk maakt. Wat maakt dat je heftig reageert? Vraag je vervolgens af: helpen deze gedachten mij? En weet je 100% zeker dat waar je bang voor bent ook gaat gebeuren? Als het antwoord op deze twee vragen ‘nee’ is, probeer er dan andere gedachten voor in de plaats te zetten. Met omdenken beïnvloed je jouw gevoel en gedrag en het zorgt ervoor dat je je minder druk maakt.

Net zoals met een work-out vraagt het oefening. Hoe vaker je omdenkt, hoe beter je erin wordt.

Succes!

 

Zo houd jij energie over

Merk je dat je al langer gespannen bent, soms heftig reageert en hierdoor op bent aan het einde van de dag? Wil je daar verandering in aan brengen? Neem gerust contact op met Ontwikkelspecialist Margaret Vos. Ze kan jou helpen effectief te reageren op stress, zodat je aan het einde van de werkdag ook nog energie over hebt voor die dingen die er écht toe doen.