Wat heb jij nodig om met meer vertrouwen en plezier te kunnen presenteren? Hoe kan het dat sommige mensen zonder enige zenuwen een verhaal krachtig kunnen overbrengen? In dit artikel lees je hoe jij ervoor zorgt dat je publiek aan je lippen hangt.

Succes is het resultaat van een goede voorbereiding

Een goede spreker heeft zijn presentatie tot in de puntjes voorbereid. Van de openingszin tot aan krachtige uitsmijter. De voorbereiding begint met waar je wilt eindigen: het resultaat. Denk eerst goed na wat je wilt bereiken, voordat je een woord op papier zet. Heb je het doel helder? Dan kan je de inhoud gaan bepalen.

 

Een overload aan info maakt niet dat je veel bereikt

Doel helder? Check! Voorkom dat je heel veel sheets gaat vullen met allerlei informatie. Wees je ervan bewust dat mensen helemaal niet zoveel kunnen onthouden. Om jouw impact te vergroten kun je beter het meeste aandacht besteden aan jouw performance en woordkeuze. Daarmee maak je pas écht het verschil.

 

Een pakkende opening is goud waard

Zorg dat je direct de aandacht pakt. Dit kan op verschillende manieren. Heel effectief is het als je een positieve vraag stelt die jouw luisteraars prikkelt. Ze herkennen een ‘probleem’ en zijn nieuwsgierig naar de oplossing. Vervolgens maak je een bruggetje naar de toekomst en doe je een belofte voor minder pijn en meer plezier. In de inleiding van dit artikel lees je een voorbeeld van deze techniek.

Wat ook goed werkt om mensen te blijven boeien, is het gebruik van anekdotes. Anekdotes zijn verhalen en voorbeelden die je kan inzetten om jouw boodschap over te brengen. Mensen zijn gefascineerd door verhalen en een boodschap in de vorm van een verhaal blijft veel beter hangen. Niet alleen bij je publiek, maar ook bij jou wanneer je je presentatie voorbereidt. Handig toch?

 

Sluit af met de essentie

In de afsluiting trek je nog één keer alles uit de kast om jouw boodschap kracht bij te zetten. Dit doe je bijvoorbeeld door kort de essentie te herhalen.

“Ik heb een hoop verteld maar deze punten zijn het allerbelangrijkste om te onthouden. Succes is het resultaat van een goede voorbereiding, voorkom een overkill aan informatie en zorg dat iedere presentatie in ieder geval een pakkende opening en prikkelende anekdotes bevat.”

Hiermee heb je meer plezier tijdens jouw presentatie én vergroot jij je impact.
Succes!

 

Slimmer en leuker communiceren

Wil je meer rendement en plezier halen uit de gesprekken die jij voert? Dit komt uitgebreid aan bod in onze trainingen Effectief Communiceren en Presenteren met flair. Heb je er een vraag over of wil je weten welke training het beste bij jouw persoonlijke leerdoelen past? Neem gerust contact op met onze ontwikkelspecialist  Margaret VosZe beantwoordt jouw vragen graag.